Възстановяване на бекъп на WordPress сайт
Коментирано от Включен 24 August 2016 14:41

За да възстановите вашия WordPress сайт, имате нужда от предварително направен бекъп - т.е. трябва да направите резервно копие на всички данни в него, за да може в случай на проблем с текущото състояние на уеб сайта си, да можете да го върнете до неговото нормално работещо състояние.

В случая на WordPress трябва да имате бекъп файл, който сте направили по-рано или да върнете работеща версия на сайта си от автоматично бекъп копие, което е създадено в предходно състояние.

 

Възстановяване на бекъп посредством R1Soft

Ако използвате услугата споделен хостинг от ICN.Bg, можете да се възползвате от възможността да върнете предишно копие на сайта си посредством софтуера R1Soft. R1Soft е напълно безплатен за всички наши клиенти на споделен Linux хостинг, той предоставя 30 дневен бекъп, като до 30 дни назад можете да върнете резервно копие на вашите данни. Софтуерът е вграден в хостинг панела, който използвате: cPanel. С начина на възстановяване можете да се запознаете тук.

 

Връщане на бекъп през Softaculous

Ако сте инсталирали WordPress-а си през Softaculous и сте направили своите бекъпи от по-ранна дата, то тогава ще можете да върнете сайта си към работещо състояние от менюто Backups and Restore, намиращо се в горния десен ъгъл.

 

В излязлото меню, ще се покажат вашите бекъпи, с дата и допълнителни бележки, ако сте сложили такива. Опцията Restore се намира  между Download и Delete Backup.

Избирайки и двете полета, ще възобновите базата данни, както и файловете съставящи сайта ви. След кликане на "Restore Installation", връщането на бекъпа е готово и вашият сайт може да възобнови нормалното си функциониране.

 

 

Възстановяване на бекъп през хостинг панела

Първата стъпка е да възстановим базата данни (блог статии, страници, категории). Това се прави, след като в последствие на атака, съдържанието липсва или не функционира правилно. От контролния панел на хостинг плана си (в случая cPanel), намираме менюто "phpMyAdmin".

В менюто phpMyAdmin, в лявата част трябва да стои базата данни на сайта ви, а в горното меню се намира таб "Import", от където се възстановява бекъп.

 

От полето Browse, намирате бекъпа на базата данни, които сте направили по-рано и сте запазили на локалния си компютър. Опциите надолу оставяме по подразбиране, но преди да започнете импорта е добре да се уверите, че форматът на файла е .sql и на полето "Format" стои SQL. След кликане на "Go", възстановителният процес започва.

 

Следващата стъпка е възстановяване на всички файлове съставящи WordPress сайта ви. Това е нужно, ако информацията на сайта ви липсва напълно или когато въпреки връщане на базите данни, не всички части от съдържанието са функциониращи. За тази цел ще ви трябва FTP софтуер, като за нашия пример ще покажем с FileZilla. След като свържете акаунта си към вашия сървър (ако се затруднявате с този процес , тази помощна статия ще ви помогне) от менюто File – Site Manager ще можете да се свържете с файловете на сайта ви.

Менюто изглежда по следния начин, а при натискане на бутон "Connect" трябва да излезе поле, в което да попълните паролата, която сте задали при създаването на акаунта.

 

След това трябва да разархивирате .zip файлът, направен при създаване на бекъпа. От Local site, намирате директорията, в която се намира папката, която току що сте разархивирали. Влизате в тази папка (cgi-bin в случая) и маркирате всички файлове. В дясното поле на FileZilla трябва да се намират файловете съставящи WordPress сайта ви.

Чрез придърпване трябва да прехвърлите маркираните файлове от локалния компютър, в тези на "Remote site". FileZilla ще започне да копира и презаписва файловете.

Когато съдържанието се прехвърли, бекъпът е възстановен и вашият WordPress сайт трябва да поднови нормалната си работа.

Връщане на резервно копие посредством плъгин

Има още един начин за направата на резервни копия и тяхното възстановяване - чрез плъгин. Примери за това са BackupBuddy, Backup Guard и Backup & Restore Dropbox. С тях също ще можете да правите архив на файловете и базата данни, които по-късно могат да бъдат върнати.

Прочетете още:

Методи за защита на WordPress сайтовете

Съвместимост на плъгини в Wordpress

Как да реагирате при пробив в сигурността на вашия WordPress сайт?

Допълнителна защита на WordPress с www.activeauth.me