Помощни статии
В настоящата статия ще Ви запознаем със командата (traceroute/tracert) за проверка на мрежовата връзка към домейн/адрес
Коментирано от Включен 16 December 2013 16:47

1.В началото кликнете на бутона "Start" най-долу вляво на екрана и в текстовото поле най-долу въведете следната команда "cmd" моля вижте един примерен екран:

 

2.За да стартирате командния прозорец имате две възможности - първата е да кликнете с мишката на реда където е изписана командата "cmd.exe" втория начин е с натискане на клавиш "Enter" след изписване на командата "cmd" и в двата случая ще получите следния прозорец:

За по-удобна работа препоръчваме да увеличите размера му чрез бутона за максимален размер на прозорец от лентата му за управление.

В този команден прозорец можете да въвеждате команди като ги въвеждате от клавиатурата и те се появяват на мястото на мигащия курсор.

3.Тук вече въвеждаме командата tracert (това е името на командата traceroute при работа с операционна система Windows) като след нея посочваме домейна (IP адреса) към който проверяваме връзката (наличност на връзка и качество на връзката) моля вижте примера:

Командата има и допълнителни опции които можете да видите като въведете "tracert /?".

4. Достигнахме до стъпка където трябва да извлечем необходимата ни информация от резултата след изпълнение на командата и опциите й.

4.1. В първата колона виждата броя "hops" през които минава мрежовата възка преди да достигне до домейна който проверяваме;

4.2 Във следващите три колони виждате времето необходимо за осъществяване на връзка с дадения мрежов адрес и обратно (RTT);

4.3 Последната колона показва имената/адресите на рутерите или компютрите през които минава връзката.

5. Накрая да обобщим и систематизираме информацията получена дотук, данните за времето необходимо за достигане на дадена междинна или крайна точка показва колко време отнема да се направи връзка до тази точка и обратно.

Съответно броя на хоповете (междинните рутери/компютри) показва броя междинни точки през които се минава преди връзката да достигне домейна който тестваме. По-големия брой междинни точки обикновенно означава по-бавна връзка.

Ако в резултат на изпълнение на командата не стигнете до домейна който проверявате и получите следните съобщения:

17     *        *        *     Request timed out.
 18     *        *        *     Request timed out.
 19     *        *        *     Request timed out.

това означава че нямате връзка към дадения домейн/адрес и следва да се провери кой е последния рутер/компютър който е отговорил и кои са следващите след него към които няма връзка.

Надяваме се че изнесената тук информация ще Ви бъде от полза.


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.