Помощни статии
Използване на командата "ping" за проверка на Интернет връзката към даден домейн или IP адрес
Коментирано от Включен 12 December 2013 17:59

В настоящата статия ще Ви запознаем със процедурата за проверка на връзката Ви към даден домейн или IP адрес.

 

1.В началото кликвате на бутона "Start" най-долу вляво на екрана Ви и в текстовото поле най-долу въвеждате следната команда "cmd" моля вижте един примерен екран:

2.За да стартирате командния прозорец имате две възможности - едната е да кликнете на връзката където е посочена командата "cmd.exe" втория начин е с натискане на бутон Enter след въвеждане на командата "cmd" и в двата случая ще получите следния прозорец:

За по-удобна работа препоръчваме да увеличите размера му с бутона за максимален размер от лентата за управление.

3.В този команден прозорец можете да изпълнявате команди като ги въвеждате от клавиатурата и те се появяват на мястото на мигащия курсор в командния прозорец.

Тъй като статията е за изполването на командата "ping" ще я въведем като основна команда и след нея ще поставим необходимите опции (допълнителни параметри). Моля вижте пример за използване на командата на екрана показан по-долу:

 

4.Тази команда (както и много други) има и допълнителни опции които изменят или допълват нейната функционалност, като пример ще използвате два от най-често използваните опции (-n брой изпратени пакети и -l дължина на пакета) моля вижте екрана по-долу:

Тук след опцията "-n" въвеждаме броя на пакетите които ще бъдат изпратени към домейна/адреса и опцията "-l" след която въвеждаме размера на изпращаните пакети (размера е в байтове, например стойност - 1024 което на 1К байта).

Най-отдолу можете да видите резюмирана информация от изпълнението на командата, в нея освен наличието или липсата на връзка ще намерите и параметри на качеството на тази връзка. Тези параметри са следните - 0% loss и Average - 7 ms.

Първия параметър (Packets) показва дали има загубени пакети (такива които са изпратени но на тях не е получен отговор), втория параметър (Minimum, Maximum и Average) показва съответно минималното, максималното и средното време за отговор.

Първия показател (packets) дава информация за това дали има загуба на пакети или не, втория показва времето за връзка към домейна/адреса.

5.Във всички предходни примери използвахме адрес към който имаме връзка сега ще зададем адрес към който нямаме връзка за да видите резултата при липса  на връзка:

Тук може да видите резултата при липса на връзка към домейна/адреса. Няма информация като време за отговор тъй като няма отговор и загубата на пакети е 100 % тоест няма връзка към домейна/адреса.

Тук описахме използването на командата "ping" за тестване на връзката към даден домейн или адрес, навсякъде в горните примери можете да замените името на домейна със неговия адрес (ако го знаете).

Надяваме се че цитираната тук информация ще Ви бъде от полза.


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.