Помощни статии
Използване на командата "telnet" за проверка на връзката към даден порт на домейн или IP адрес
Коментирано от Включен 12 December 2013 17:02

В тази статия ще Ви запознаем с процедурата за проверка на Интернет връзката към даден порт на домейн или IP адрес.

 

1. Като първа стъпка кликвате на бутона "Start" намиращ се в долния ляв ъгъл на екрана Ви и в текстовото поле долу въвеждате "cmd" ще получите екран подобен на показания тук:

 

2.За да активирате командния прозорец имате две възможности или натискате клавиш "Enter" след въвеждане на командата "cmd" или кликвате на реда с надпис "cmd.exe" и при двата случая ще видите следния черен екран с мигащ курсор в него:

 

3.В този екран можете да въвеждате команди като ги изписвате от клавиатурата и ще ги видите на мястото на мигащия курсор (препоръчваме да увеличите размера на прозореца с бутона за максимален размер за по-удобна работа).

4.В командния прозорец изписвате командата telnet и опцията за номер на порт (80-http; 25-поща; 110-POP3; 143-IMAP и други) и натискате клавищ Enter.

5.Тук даваме пример за проверка на връзката към домейна ICN.Bg на порт 25 (порта за работа с поща).

 

6.Ако като резултат получите текстово съобщение или празен екран това означава че имате връзка с домейна на този порт в случай че нямате на този порт не работи никаква услуга (сървис) и ще получите съобщението което виждате по-долу:

 

7.За да прекъснете връзката (и теста) въведете от клавиатурата следната команда: CTRL+] (клавиш Контрол "ctrl" и клавиш "]" заедно.

Така ще излезете отново в режим на въведане на нови команди (със "cls" можете да изчистите екрана).

8.Ако желаете да затворите командния прозорец можете да въведете или команда "exit" или да кликнете на бутона за затваряне на прозореца.

Тук ще дадем информация за някои от най-често използваните номера на портове:

22 - SSH;

23-telnet;

25-SMTP (изпращане на поща);

80 - HTTP (показване на уеб страници);

110 - POP3 (поличаване на писма);

143 - IMAP (получаване на писма).

993 - IMAPS (получаване на писма през SSL връзка);

995 - POP3S (получаване на писма през SSL връзка).

В цитираните примери използвахме домейн име "ICN.Bg" но навсякъде вместо него можете да въвеждате Интернет IP адрес, например:

91.215.218.14 (как да водите какъв е IP адреса на даден домейн може да видите в статията ни за използване на командата "ping".

Надяваме се че тази информация ще Ви бъде от полза.

 

 

 


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.