Помощни статии
Какво представлява бекъпът на WordPress сайт и какви са видовете бекъп?
Коментирано от Включен 19 August 2016 12:38

Бекъпът е задължителна част от поддръжката на всеки WordPress сайт.

Преди да започнете да правите големи промени по сайта си, е добре да се подсигурите, като за целта можете да създадете резервно копие (бекъп) на вашата уеб страница. По този начин ще се застраховате, че при възникване на проблем със сайта, лесно можете да върнете негово резервно копие и той ще продължи своята нормална работа.

Бекъп може да се направи по два начина – автоматично или ръчно.

Автоматичният бекъп може да се направи:

     - използвайки специализирания софтуер за създаване на архивни копия - R1Soft

или

     - задавайки специфични настройки за създаването на регулярни бекъпи през Softaculous панелa на вaшия WordPress сайт.

 

Какво е R1Soft?

R1Soft е вграден софтуер за всеки споделен хостинг, който предлагаме от ICN.Bg – Ултима, Икономичен, Бизнес и Стандартен план. Той представлява 30 дневен бекъп, като в рамките на 30 дни назад можете да върнете резервно копие на вашите данни. Можете да научите повече за R1Soft тук.

Наличието на R1Soft обезмисля настройването на автоматични бекъпи през Softaculous. Въпреки това, ако все пак желаете да зададете нужните настройки за регулярен бекъп на WordPress сайта си от Softaculous или да промените зададените настройки при първоначалната инсталация, можете да го направите през меню Softaculous в cPanel контролния панел.

Първата стъпка е от cPanel-a на хостинга си да влезете в WordPress настройките през Softaculous.

 

От там в полето "Current Installations" се намира сайта ви. Има няколко опции, които се предлагат, едната от които е „Backup“. Тя се използва за направата на ръчен бекъп и ще я опишем малко по-надолу. За автоматичен бекъп ни трябва опцията „Edit Details“.

 

 

В това меню чрез "Automated backups" можем да зададем настройки на системата да прави автоматични бекъпи за нас. Ако сте отказали тази опция при инсталацията на WordPress, в падащото меню трябва да стои „Don’t backup“. В зависимост от личните ви предпочитания, можете да изберете през колко време да се правят бекъпи на сайта ви – всеки ден, веднъж седмично или един път в месеца. Според това колко място имате на сървъра, можете да зададете колко бекъп файла да се създадат преди всеки нов да изтрива най-стария, в момента на създаване си. Това става през менюто Backup Rotation.

След натискане на бутона „Save Installation Details“ в долната част на страницата, вашите промени са направени.

 

Ръчен бекъп

Ако често добавяте съдържание към вашия сайт (например статии), автоматичните бекъпи, които сте нагласили към вашия WordPress, няма да съдържат всички скорошно направени промени. Ето защо препоръчваме ръчно да направите архивно копие преди всяка голяма промяна, която правите по вашия сайт – като инсталиране на плъгин, смяна на тема, ъпдейти и т.н.

Ръчен бекъп също може да се направи по два начина:

       - през хостинг панела си

или

       - чрез Softaculous

Направа на ръчен бекъп през хостинг панела:

За да направите ръчен бекъп на вашия сайт през хостинг панела си, трябва да влезете в контролния панел  – cPanel или Plesk, според това какъв е вашият хостинг план. В последствие ще можете да свалите архивното копие на сайта си локално на компютърно устройство и при нужда да го възстановите от там.

В случая показваме как да направите бекъп през cPanel.

За да направите архивно копие, като начало трябва да влезете във файловия мениджър.

 

От там в папката "public_html" се намира сайта ви. Влезте в директорията и след това маркирайте всички файлове. Трябва да се създаде архив, а това става чрез натискане на бутона "Compress".

 

 

Избирате форматa на компресирания файл, в нашия случай zip.

 

 

Ще се създаде файл, носещ името на първия файл от директорията.

 

 

Този файл може да се изтегли локално на вашия компютър, чрез бутона Download. По този начин вие създавате бекъп архив на файловете от вашия сайт. Следващата стъпка е да направите архив на базата данни. Това става, като влезете в инструмента "phpMyAdmin", намиращ се в контролния панел.

 

 

От менюто, което ще се покаже, в лявата част трябва да изберете името на базата данни, което сте избрали при инсталация на WordPress. След това чрез бутона "Export" ще можете да свалите файловете на компютъра.

 

 

При натискане на „Go“, процесът е завършен. С тези два файла, които създадохте, вие бързо и лесно ще можете да възстановите сайта си до работеща версия в случай на зловредна атака или проблем след инсталация на несъвместими плъгини или теми.

 

Направа на ръчен бекъп през Softaculous автоматичния инсталатор на скриптове.

Тази опция е активна само за инсталации, които са направени през Softaculous.

 

След като влезете в настройките в "Current Installations", там ще откриете файловете на сайта си. Втората опция, от която можем да се възползвате е Backup. От тук се прави ръчен бекъп на WordPress сайт през Softaculous.

 

 

След това Softaculous ни пита на кои файлове ще правим бекъп. За оптимално и пълноценно копие трябва да изберете, както за директории на сайта, така и за базата данни. Избирате и двете полета, а ако искате да отбележите бекъпа си по начин, по който да го разпознаете лесно, можете да попълните текст в полето Backup Note.

 

 

Появява се съобщение, че бекъпът ви е готов, а ако искате да го достъпите, това става от полето „Backups and Restore“, в горния десен ъгъл.

 

 

Прочетете още:

Как да инсталирате WordPress през Softaculous?

Възстановяване на бекъп на WordPress сайт

Съвместимост на плъгини в Wordpress

Методи за защита на WordPress сайтовете

Допълнителна защита на WordPress с www.activeauth.me