Помощни статии: Споделен Хостинг
Какво е имейл сървър и имейл клиент?
Коментирано от Включен 24 June 2016 15:55

За да използвате имейл услуга, са нужни две неща: имейл сървър и имейл клиент. Все по-честа практика става имейл клиентът да се заменя с уебмейл, който дава повече свобода и необвързаност на потребителя с конкретно физическо устройство.

Имейл сървърът е парче софтуер, който работи на един сървър (компютърна машина) и непрекъснато се свързва с Интернет. Той получава и обработва всеки имейл, който се изпраща към него и изпраща всеки имейл, който искате.

Имейл клиентът е приложението, програмата, която използвате, за да преглеждате вашия имейл и да го управлявате. Това може да е апликация на вашия телефон, нещо, което виждате на URL адрес през уеб браузъра си или десктоп апликация като Microsoft Outlook. Клиентът проверява имейл сървъра за нови съобщения и ги съхранява, за да можете да ги преглеждате. Той осигурява интерфейс за четене и писане на съобщения. Изпраща изходящите съобщения към имейл сървъра, който ги препраща към техните предназначени получатели.

Уебмейл е уеб апликация, която ви позволява да проверявате имейла си през браузър, независимо от устройството, което изполозвате или физическата си локация.

Имейл сървърът и имейл клиентът са два различни софтуера, които комуникират посредством стандартизирани протоколи – POP и IMAP. Това означава, че можете да изберете, който софтуер желаете, тъй като те са независими един от друг.

Повечето имейл клиенти могат да се свържат с почти всеки имейл сървър безпроблемно. Още повече че повечето имейл клиенти могат да се свържат с множество имейл сървъри и да работят с множество имейл акаунти едновременно. Това означава, че ако вие използвате например Outlook като имейл клиент на своя компютър, за да проверите вашата лична поща, ще можете да настроите програмата да влизате и във своята служебна поща.