Помощни статии
SSD хостинг за максимална производителност
Коментирано от Включен 08 June 2016 10:38

Създаването и поддържането на голям блог, онлайн магазин или специализирано уеб приложение, изисква голям брой входно-изходни операции към базата данни. SSD хостингът е решението, което ще предостави максимална производителност и бързина на вашия проект. Съчетанието на традиционният споделен хостинг с SSD дискови масиви води до повишаване на качеството на услугата и по-добро представяне на сайта ви онлайн.

С увеличаването на популярността и с разрастването на сайта ви, ще се увеличават броя на едновременните заявки към него, което от своя страна ще предизвика повече обръщения към базата данни и файловете на приложението, а това означава увеличаване на входно-изходните операции (I/O заявки) към твърдите дискове.

По време на пиковете в посещаемостта на вашата страница или приложение, голeмият брой входно-изходни операции (I/O заявки) може да доведе до забавяния в извличането на информация от базата данни и значително да наруши бързодействието на сайта ви. Това важи с особена сила за сайтове, които са разположени на традиционните твърди дискове (HDD). Физическите ограничения на традиционните твърди дискове лимитират количеството информация, която може да бъде поискана в определен момент.

Ето защо, ние от ICN.Bg oще през 2014та година добавихме към стандартните HDD масиви и допълнителни SSD дискове, които ускоряват продуктивността на споделената хостинг среда.

 

Какво е SSD?

SSD (solid-state drive) са последно поколение дискове, които не съдържат подвижни механични части. Това изцяло премахва закъснението при четене и повишава скоростта на работа. Разработени са на принципа на флаш паметта и притежават енергонезависима памет. SSD дисковете притежават множество предимства в сравнение с HDD дисковете, като подобряват производителността, бързината за обработване на едновременен брой заявки в секунда и ефективността.

 

Как SSD дисковете подобряват продуктивността на споделената хостинг среда?

Наличието на SSD дискове цялостно оптимизира и подобрява работата на вашия споделен хостинг като помага да постигнете изключително висока скорост за зареждане и отваряне на вашия сайт. Времето за зареждане на сайта е изключително важен фактор, оказващ влияние върху Google Rank-a, по-добрата позиция при search резултатите и цялостното представяне на вашия сайт пред потребителите ви.

По настоящем, повечето уеб страници са разработени с помощта на уеб приложения с отворен код като WordPress, Joomla и Drupal. Когато даден потребител влезе в динамичен уеб сайт като WordPress, посещението генерира заявка към базата данни и едновременно с това достъпва съдържанието на страницата по едно и също време. При използването на традиционните HDD дискове този процес е по-бавен. Добавянето на допълнителни SSD дискове към традиционните такива, подобрява цялостното представяне на страницата, благодарение на по-бързото зареждане.

За онлайн магазини, времето за зареждане е от огромно значение: бавното зареждане рефлектира негативно върху продажбите. Потребителите се разочароват, изоставят количката и напускат сайта.

 

Предимства на SSD дискове:

Изключително висока продуктивност – информацията се обработва 5 пъти по-бързо отколкото при използване на обикновени HDD дискове.

Висока скорост на трансфер на данни  при достъпване и сервиране на динамичното съдържание от базата данни.

Голям обем от входно-изходни операции (IOPS) – при SSD се обработват до 20 пъти повече IOPS, отколкото при HDD. Това е изключително предимство при интензивни системни дялове обработващи множество операции и транзакции.

Каква е функцията на SSD дисковете?

Въпреки неоспоримите си качества, SSD дисковете не могат да заменят изцяло HDD дисковете. Подходящи са за съхранение на динамична информация, бази данни и дялове, които изискват интензивно четене и писане (IOPS), обработване на SQL операции и кеширане.

За по-голяма сигурност и надеждност репликираме информацията на SSD диска върху HDD диск. Организирането на информацията по този начин ускорява значително клиентските приложения, без да се налага допълнителна оптимизация от ваша страна.

Изпозлвайки SSD дисковете, сайтът ви изразходва по-малко CPU минути, като по този начин освобождава ресурс за допълнителни операции. SSD дисковите масиви се характеризират с изключително добра производителност, като този вид съхранение на данни е идеален за натоварени уеб приложения, интензивна работа със сървъри за бази данни, индексиране, обработка на логове и големи файлове, както и много натоварени бекъп хранилища и сайтове с високо потребление.

Най-високият клас SSD дискове Intel Enterprise MLC SSD, които използваме, осигуряват изключителна производителност и бързина при нисък разход на енергия.

Мониторинг на SSD дисковете

ICN.Bg използва специализран софтуер, с помощта на който мониторизира работата на дисковете. По този начин се продследва броят входно-изходните операции, които се извършват на конкретния диск и се индикира, когато цикълът на живот на диска е към края си.