Помощни статии: Cloud сървъри
Спира ли автоматично клаудът, ако не го подновя? Има ли гратисен период както е при споделения хостинг?
Коментирано от Включен 29 January 2016 17:00

Стандартно, услугата бива преустановявана автоматично при изчерпване на баланса по клауд сметката ви. В случай на крайна необходимост, наш служител от Техническия отдел залага т.нар. кредитен лимит/бонус, при който машината ще продължи да работи, отчитайки отрицателен баланс (например работи на минус 10 лева). След достигане и на този лимит (например минус 20 лева) услугата ще бъде преустановена окончателно. Като разбира се, има опция и този кредитен лимит отново да се увеличи.

Преди окончателно изчерпване на баланса по клауд сметката ви, получавате три нотификационни съобщения при достигане на конкретни стойности на баланса на сметката (например ако клауда ви е на стойност 100 лева клауд и достигне баланс по сметката 10 лева се изпраща първото съобщение). Кога ще получите всичките три предупредителни съобщения зависи от бързината, с която ще се изчерпи баланса по сметката ви.

Повече за опцията „Кредитен лимит“ може да научите ТУК!  


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.