Помощни статии
Кои са важните стъпки при управлението на вашето домейн име?
Коментирано от Включен 12 January 2016 17:45

Не пропускайте основните стъпки при управлението на вашето домейн име. 

- Регистрацията на един домейн e процедурата, с която се заявява използването на името, с което искате вашата страница да се зарежда. Домейн името има срочен абонамент и изисква подновяване след изтичане на периода, за който той е запазен. Той може да се „наеме“ за срок от минимум една година и е много важно да не се забравя да се поднови, за да не се загубят правата над него.  

Важно: Домейн имената .mobi, .me, както и сродни на тях TLD-и могат да се закупят за минимален период от 2 години. Това е изискване на регистрара.

Проверка и избор на уникално домейн име  - Домейн имената са уникални и всяко едно отваря точно определена страница в интернет пространството. Важно е, преди да решите да регистрирате едно домейн име, да проверите дали то е свободно. Можете да проверите веднага определено домейн име през формата за регистрация на ICN.Bg. 

- Избор на разширениеПри избора на разширение е добре да прецените географското положение на аудиторията ви. Ако тя е най-вече българска, най-добре е да регистрирате .bg домейн, а ако имате клиенти от цял свят, най-добре е да изберете домейн с .com. .net или .org разширение. Можете да се възползвате и от множество други универсални и оригинални разширения, които да се свързват с дейността на вашия бизнес: .technology, .tattoo, .academy, .rocks и други. Хостинг компания ICN.Bg е официален Регистратор и ще ви съдейства за регистрацията на желаното от вас домейн име с голям избор от разширения. Можете да го регистрирате директно през нашата система след проверка на тяхната заетост.

- Регистрация на подобни домейн имена - Ако искате вашето домейн име да бъде защитено от регистрирането на подобни като него, можете да запазите вашата онлайн идентичност, като регистрирате и всички други популярни домейн разширения, които могат да бъдат сбъркани с него. Т.е. ако домейн името ви е с разширение .bg, можете да го регистрирате и с .eu, .com, .net и .org. Примерно: ако вашето избрано домейн име е sport-mania.bg, можете да запазите и домейн имената sport-mania.net, sport-mania.eu, sport-mania.com и sport-mania.org, които да зададете като паркирани домейни и които да отварят една и същата уеб страница: sport-mania.bg. Добре е да предвидите и дали няма някакви вариации на домейн името ви, които могат да бъдат регистрирани като отделни домейни и да отварят сходен сайт. Това често се прави с цел присвояване на клиентите или измама. Например, ако вашият домейн е pizza-donatello.bg, можете да регистрирате и името donatello.bg, който отново да отваря вашия основен сайт.

- Паркиран домейн - Паркираните домейни изискват регистрация и подновяване. Можете да използвате паркираните домейни yourwebsite.biz и yourwebsite.eu, за да препратите потребители, които се опитват да ги отворят, към главния ви сайт yourwebsite.bg. Те са важен елемент при запазването на уникалността на домейн името ви и няма да позволят конкурентни фирми или измамници да се възползват от популярността на вашия бранд.

- Регистрация на .bg домейнХостинг компания ICN.Bg е официален Регистратор на .bg домейн разширения и извършва изцяло процедурата по регистрация и управление на домейн името, което сте избрали. Можете да разчитате на екипа ни за пълно съдействие при регистрацията и разрешаване на проблеми свързани с нея. Запознайте се подробно с условията за регистрация и поддръжка на домейни в областта .bg. Можете да прочетете повече за нужните документи за регистрацията на .bg домейни тук.

- Подновяване на домейн име - Подновяване на домейн име става за период от минимум 1 година. В зависимост от разширението, което сте избрали, има различни срокове и гратисни периоди, в които не плащате наказателни такси при просрочено подновяване. Ако забравите да подновите домейна си за дълъг период от време, има вероятност то да бъде пуснато свободно за пререгистрация и да загубите възможността да го запазите наново. ICN.Bg ще ви асистира в бързото и надеждно подновяване на вашето домейн име. 

- Промяна на регистранта на .bg домейн - прехвърляне на домейн името от един клиент, на чието име е регистрирано, на друг, който ще го управлява.

- Трансфер на домейн име - Трансферът на домейн име представлява процеса по прехвърляне на домейн име от един регистратор към друг, промяна на регистратора, който го поддържа и управлява. Хостинг компания ICN.Bg е официален регистратор на множество разширения, акредитирана е от официалния регистрар Регистър.Бг и ще ви съдейства при трансфера на вашето домейн име. Можете да прочетете повече тук за това как се ивършва трансфера на домейн имена.

Създаване на поддомейн/субдомейнПоддомейнът е префикс на вашия основен поддомейн. Примерно: blog.icn.bg е поддомейн на icn.bg. Използвайте субдомейни за вашия сайт за различните езици, различните географски региони, на които се разпростира бизнеса ви или искате да разграничите продуктовите линии на вашия бранд. Тъй като субдиректориите са част от вашия сайт, няма да има нужда да се регистрират нови домейн имена и те лесно могат да бъдат създадени през вашия cPanel контролен панел.

- Създаване на поддиректория Поддиректориите са част от вашия сайт и се използват за по-лесна организация и управление на информацията в него. Примерно можете да сложите различни поддиректории на вашия сайт: yoursite.com/home, yoursite.com/products, yoursite.com/about и yoursite.com/contacts. В случая home, products, about и contacts са поддиректории на основното ви домейн име yoursite.com.

- Addon домейнAddon домейните, които се наричат още допълнителни домейни, са всички домейни свързани с вашия потребителски профил. Те ще отварят различни сайтове качени на вашия хостинг. Страниците ще споделят параметрите на избрания хостин план и трябва да се направи добра преценка за това от колко ресурси ще имат те. Примерно: имате два сайта, на които има системи за пускане на обяви за продажба на коли(autobg.com) и апартаменти(imotibg.com) на план Икономичен. Двата сайта ще разполагат с 45 GB пространство, процесорно време  в рамките на 55 минути за 24 часа, максимален брой 100 едновременни връзки към сървъра, 30 едновременни MySQL връзки и 150хил. inodes. Ако някой от тези сайтове има голяма посещаемост и натоварване към него, ще се наложи преминаването му на нов споделен хостинг план, а в много случаи ще се наложи той да се прехвърли на друг вид хостинг, като VPS, cloud или нает сървър. 

- Промяна на DNS настройките за IP адреса/адресите, от който ще се отваря съдържанието на вашата страница.

WHOIS информация и защита на данните.

ICN.Bg ще регистрира бързо и безпроблемно вашето уникално домейн име. Освен съдействие за неговата регистрация, ние ще ви напомняме за неговото изтичане. Автоматизираната ни система ще изпраща регулярни съобщения преди изтичането на вашето домейн име, за да ви подсети кога да го подновите.

 


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.