Начини за намаляване на процесорни минути при Joomla
Коментирано от Включен 18 August 2015 20:05

В тази статия ще ви запознаем с най-популярните методи за намаляване на  използваното процесорно време, генерирано от вашия Joomla сайт.

1. Изключване/премахване на плъгини/компоненти/модули - Joomla предлага богата колекция от допълнителни скриптове за разширена функционалност. Голямата им бройка обаче е причина сайтът да използва голям сървърен ресурс. Прегледайте и изключете ненужните добавки.

2. Кеширане - По подразбиране Joomla има възможност да използва кеширане, което може да бъде файлово или чрез memcached. Включването му многократно подобрява работата на сайта ви. Отделно, голяма част от модулите също могат да използват кеширане, което е голям плюс в богатата функционалност на Joomla.

3. Компресиране на изображения преди качване - В доста случаи се използва плъгин за Thumbnail-и на изображенията (преоразмерени/умалени варианти на оригиналните изображения), качвани в Joomla. За обработването на оригиналното изображение в Thumbnail се използва доста процесорно време, особено ако изображението е голямо. Можете да го спестите, като просто използвате "Save for web" менюто на Photoshop или преработите изображението, чрез безплатни онлайн инструменти като https://compressor.io/.

4. Премахване на gzip - Gzip компресията е полезна, когато искаме да повишим скоростта на сайта. За съжаление що се отнася за натоварване, това не е така. Използвайки този вид компресия всяко статично съдържание се компресира - а това, както знаем, се обработва от процесора.

5. Изчистване на зловреден код - Често, когато сайт бива хакнат, в него се поставя зловреден код, който прави връзка с отдалечени сайтове. Освен опасно, това също може да е причина за повишено процесорно време.

6. Статистика за посещенията - Joomla има вграден брояч на посещенията на всяка една статия, по подразбиране. Често, тази статистика освен ненужна е и неточна, тъй като отчита и посещенията от ботове. Препоръчваме изключването на тази статистика и използването на публични броячи като tyxo.bg и Google Analytics.

7. Плъгини за бекъп - В използването на този тип плъгини няма нищо лошо и дори го препоръчваме. Но ако имате проблеми с натоварването, вероятно идват именно от този тип плъгини. Имайки предвид обаче, че ICN.Bg Ви предоставя до 30 дневни бекъпа, е напълно ненужно да генерирате собствен архив използвайки тази функционалност. Бекъпът на голям по размер сайт от php скрипт отнема доста време и води до сериозно натоварване. Препоръчваме ви да правите бекъп на файловете през FTP, а на базите данни през phpmyadmin.

8. По-малко резултати на страница - Извиквайки някоя категория в Joomla се зареждат X на брой статии и линк към втора страница с резултати. Колкото по-голяма е бройката, толкова по-голямо е натоварването. Ако сайтът ви не се обновява ежедневно с десетки статии, спокойно може да показвате по 5 резултата на страница.

В случай, че срещате затруднения с изразходването на процесорни минути може да се свържете с нашата техническа поддръжка на имейл адрес: support@icn.bg или телефон 02 491 8877 и +359 888 738338


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.