Помощни статии: Споделен Хостинг
Начини за намаляване на процесорни минути при WordPress
Коментирано от Включен 18 August 2015 19:59

С настоящата статия искаме да ви покажем най-популярните методи за намаляване на използваното процесорно време, генерирано от вашия WordPress сайт.

1. Изключване/премахване на плъгини - Плъгините са важни за вашия сайт, тъй като му придават уникалност и допълнителна функционалност. Често обаче се случва да инсталираме по няколко плъгина за една и съща функционалност, докато намерим най-добрия. След това забравяме да деактивираме/спрем тези, които не ни вършат работа. Спирането им е силно препоръчително, тъй като активните плъгини добавят в кода на сайта ни скриптове, които са ненужни, тъй като той самия реално не се ползва. Това не само забавя сайта за клиентите ви, но също натоварва и сървъра.

2. Кеширане - Използването на кеширащ плъгин може да ни спести много главоболия. Има няколко популярни такива, които се препоръчват от много специалисти. Това са: W3 Total Cache, WP Super Cache, ZenCache, Hyper Cache и други. Повечето от тях работят на един и същ принцип - при отваряне на страницата от сайта ви, тя се генерира като статичен .html файл и след повторно зареждане се изпълнява именно този файл, многократно по-бързо и с по-малък CPU ресурс.

Важно е тези плъгини да бъдат конфигурирани правилно, тъй като грешно настроеният кеширащ плъгин може да създаде повече неприятности, отколкото положителен ефект.

3. Компресиране на изображения преди качване - Най-вероятно всички знаете, че качвайки изображения в WordPress те биват обработвани от него и се генерират няколко Thumbnail-а (преоразмерени/умалени варианти на оригиналните изображения). Качвайки обаче големи и некомпресирани изображения PHP скрипта, правещ умалените изображения, изразходва солиден ресурс, който би могъл да бъде спестен като използвате "Save for web" менюто на Photoshop или използвайки безплатни онлайн инструменти като https://compressor.io/.

4. Премахване на gzip - Gzip компресията е полезно нещо, когато гоним скорост на сайта. За съжаление що се отнася за натоварване, това не е така. Използвайки този вид компресия всяко статично съдържание се компресира - а това, както знаем, се обработва от процесора.

5. Намаляване/премахване на revisions и autosaves - Autosave е полезна опция, при която докато пишете или правите промени във вашия сайт, тази опция прави автоматичен сейф и дори инцидентното затваряне на браузъра не означава загубена информация. Това се случва на всеки 2 минути и забравяйки браузъра отворен, докато сте писали статия например, това означава изпълнение на скрипт на всеки две минути докато браузъра не бъде затворен.

Revisions на публикациите са различни версии на постовете, в случай, че често променяте съдържание и се налага да връщате старо. Ако не ви е необходим подобен инструмент, тази опция е напълно ненужна и товареща, тъй като излишно пълни базата данни с информация, която може никога да не потрябва.

6. Изчистване на зловреден код - Често, когато сайт бива хакнат, в него се поставя зловреден код, който прави връзка с отдалечени сайтове. Освен опасно, това също може да е причина за повишено процесорно време.

7. По-малко джаджи (widget) - Джаджите са полезни за потребителите и носят допълнителна информация. Големият им брой води до натоварване. Помислете дали всички, които сте качили са ви нужни и премахнете излишните. 

8. Премахване на wp-cron - Wp-cron се използва от WordPress за изпълняване на автоматични задачи. Той се изпълнява на всеки час, а в някой случаи и по-често. За голяма част от сайтовете тази функционалност е ненужна. Може да я изключите поставяйки следния ред в wp-config.php: define('DISABLE_WP_CRON', true);. Ако все пак имате нужда от изпълнението му, може да създадете cron в cPanel, който да се изпълнява на по-големи интервали. Пример за cron задача: icnwget http://www.vashia-sait.com/wp-cron.php > /dev/null 2>&1

9. Премахване на SEO плъгини - SEO плъгините са чудесни за оптимизация за търсачки, но натоварват сървъра, тъй като добавят много допълнителна информация в базата данни. Премахването им може да повлияе благоприятно за намаляването на CPU времето.

10. Related articles плъгини при много постове - Ако имате много постове, използването на Related article плъгини може да увеличи използването на процесорно време, тъй като при всяко отваряне на статия трябва да се претърси базата за подобни статии, а това отнема време.

11. Wordfence - Този плъгин е често използван за защита на WordPress и има функционалност "Live traffic monitoring", която записва в реално време всеки един посетител и информация за него. Това прави базата данни огромна, сайта бавен и съответно се увеличава процесорното време. Изключването на този начин за проследяване на трафика ще спаси сайта ви от натоварване. 

В случай, че срещате затруднения с изразходването на процесорни минути може да се свържете с нашата техническа поддръжка на имейл адрес: support@icn.bg или телефон 02 491 8877 и +359 888 738338


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.