Помощни статии: Контролен панел
SSD storage - добавяне на диск или създаване на нов Cloud сървър
Коментирано от Julian Borislavov Включен 21 April 2015 10:36

В отговор на нарастващите нужди на уеб приложенията за изключително бързи и производителни дискови операции, екипът на ICN.Bg интегрира изцяло SSD базиран централизиран масив, работещ в RAID10 дискова структура. 

Масивът предоставя възможност на потребителите на услугата да създават нови Cloud сървъри върху него или да монтират/добавят допълнителни дискове към съществуващи Cloud сървъри. Това би ускорило многократно всяко приложение/скрипт/sql изискващо интензивна работа с дискови операции. 

SSD (Solid state drive) сам по себе си като технология предоставя в пъти повече IOPS (input output operations) (~7000 iops/write ~70000 iops/read )  в сравнение с SAS/SAТА дисковете (125-175 iops). Поради тази причина ICN.Bg използва и кеширащи SSD дискове в своите SAS SAN storage инфраструктури, но разбира се когато масива е изграден само от Enterpirse SSD’s, производителността е нeнадмината.  

Както споменахме по-горе, SSD storage може да се използва в 2 направления:

  1. При създаването на нови Cloud сървъри
  2. Добавяне на допълнителен диск към вече съществуващ Cloud сървър 

 

1. Нов Cloud сървър с SSD storage

SSD storage е добавен към основната HV (Hypervisor) зона (SSD Cloud) като всички потребители със стандартни Billing планове имат достъп да създават нови Cloud сървъри. За да създадете нов Cloud сървър е нужно да следвате стъпките описани в специализираната статия за това “Създаване на нов Cloud сървър”, като трябва да се съобразите с няколко опции. 

1.1 Изберете правилния HV zone - SSD cloud

1.2 Изберете коректната Storage zone - SSD01, 02, 03 …

 

ВАЖНО: Моля имайте предвид, че SSD дисковия масив може да се оразмерява само към по-големи стойности, но не и обратното, поради технически изисквания на системата. Пример: Може да увеличите даде SSD диск от 20GB на 50GB, но нямате възможност да оразмерите същия този диск от 50GB към 20GB обратно. 

2. Добавяне на допълнителен диск 

За да добавите допълнителен диск към вече съществуващ Cloud сървър е необходимо да следвате стъпките в специализираната статия които сме създали слецилно за тази операция “Добавяне на допълнителен диск към Cloud сървър

Важно е да изберете точния SSD data stroe при добавяне на допълнителния виртуален диск - SSD01, 02 ...

* Ако поради някаква причина не виждате желания от вас Data store (Дисков масив) е необходимо да се свържете с оператор на ICN.BG, за да позволи тази опция в Билинг плана Ви или да Ви прехвърли към HV зона която има изградени връзки с конкретния Дисков масив.

* Моля имайте предвид, че SSD storage е по-скъп (per GB) от останалите SAS/SAS+SSD cache, поради редица икономически фактори.

* Моля имайте предвид, че тази операция изисква рестарт на виртуалната Ви машина, за да може да премине всичко успешно. 

 


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.