Помощни статии: Домейн имена
Какво представляват IDN домейните?
Коментирано от Включен 27 August 2013 14:20

IDN е съкращение от Internationalised Domain Names (Интернационализирани домейн имена). Този тип домейни позволяват на потребителите да регистрират домейн име като в него използват частично или изцяло специфични езикови символи, които са различни от латинските, като например Български, Руски, Немски, Френски, Китайски, Арабски и т.н.

Стандартната система за управление на домейн имена (Domain Name System), която превежда имената в мрежови адреси за локализиране на определени интернет ресурси, на практика, има ограничение при използването на ASCII знаци и позволява употребата само на латински символи. IDN е техническо решение, което дава възможност за превод на имена от произволен език (например собствения роден език), така че те да са съвместими със стандартната система за управление на домейните. Използва се Punycode транскрипция, която преобразува IDN домейните към латиница като всеки един започва с „xn--“. Кодирането се осъществява в процеса на комуникация между потребителския браузър и домейн системата.

Примери за IDN домейни: моятсайт.com, фирма.бг, моятбизнес.net и т.н.

За да могат да отворят уеб сайт с IDN домейн име, крайните потребители също трябва да разполагат с подходящ софтуер и настройки на операционната система, които да им позволяват използването на специфични езикови символи.

За допълнителни въпроси можете да пишете на support@icn.bg или да позвъните на 0700 30070; 02 491 8877; +359 888 738338.


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.