Помощни статии: Споделен Хостинг
Команди ping и traceroute
Коментирано от Включен 28 December 2012 15:11

     В тази статия ще ви запознаем с командите ping и traceroute и как да ги използвате.

     Ping

     Чрез командата ping можем да проверим дали имаме връзка до определен IP адрес или домейн име. За да използваме командата ping под Windows операционна система, трябва да отворим командната конзола (command prompt).

      След това в отворилият се прозорец трябва да напишем командата ping последвана от IP адресът който желаем да проверим. В този пример ще използвам един от адресите на нашите сървъри - 91.215.216.59. Ако имаме връзка с него то отговорът който ще ни върне командата ще е подобен на този: 

     Ако нямаме връзка със сървъра към който изпращаме ping то резултатът би бил подобен на този:

     Тази команди можем да я използваме както с IP адрес, така и с домейн името на сървъра който се опитваме да разберем дали имаме достъп до него. Ако искаме да разберем дали имаме връзка до сървърът на който е поместен сайтът на ICN е необходимо в командната конзола да напишем ping icn.bg и адресът на сървърът ще бъде автоматично открит.

     Липсата на отговор на ping команда, не винаги означава, че нямаме връзка със сървъра, в някой случаи е възможно да бъде изключен отговорът на ping request.

     Traceroute/ Tracert

     В Windows операционните системи командата е tracert, а за Linux/Unix операционните системи е traceroute. Това което прави командата е да проследи пътят който един пакет преминава от изтоника (клиентският компютър) до адреса на сървъра. По аналогия на командата ping командата tracert може да се използва както с IP адрес така и с домейн името на сървъра. Форматът на командата е

           tracert IP/domain

 

 

Ако изпитвате някакви затруднения можете да се свържете с нашата техническа поддръжка на имейл адрес: support@icn.bg или телефон 02 491 8877 и +359 888 738338