Помощни статии: Споделен Хостинг
Оптимизация на Prestashop
Коментирано от Включен 06 July 2017 17:15

Prestashop е едно от най-популярните приложения за изграждане на онлайн магазин, заради лесния мениджмънт на вашите продукти, както и персонализирани опции за плащане и доставка. Prestashop предлага ефективно решение за вашия онлайн бизнес, използвано от над четвърт милион онлайн магазини по света.

 

В тази статия ще ви дадем няколко насоки и съвети как да оптимизирате сайта си, за да избегнете ненужно забавяне за вашите потребители. 

 

Ще започнем с няколко добри практики, които доказано намалят времето за отварянето на един сайт и оптимизират сървърните ресурси:

 

  • Активирайте Memcached на хостинг плана си – Спестявате време от обработване на едни и същи MySQL заявки, които ще бъдат кеширани, а по този начин ще постигнете увеличение в скоростта на сайта ви. Можете да използвате и Redis, но Memcached е вграден в Prestashop и ще бъде по-лесният вариант за активация. За активацията на Memcached, трябва да използвате нашия инструмент ActiveCache, както е описано в тази статия
  • Използвайте PHP 7 – Новите PHP версии са значително по-бързи от PHP 5, дори само смяната на PHP версията ще подобри производителността на сайта ви.
  • CloudFlare – Използването на CDN като CloudFlare + Railgun (наличен само при ICN.Bg) ще ви позволи да кеширате статичното и динамичното съдържание на вашия сайт, което ще бъде компресирано и доставено от най-близкия сървър на CloudFlare до потребителя.
  • Премахнете ненужните модули. Бъдете внимателни с модули, които записват движенията на клиентите по сайта ви, трупат статистика или логове. Понякога те записват прекалено много информация, която запълва и забавя базата данни или просто използват голямо количество ресурси на сървъра.
  • Преди да инсталирате нов модул можем да ви препоръчаме да прочетете ревютата за него, както и да потърсите повече информация в Google, за да проверите дали има съществуващи проблеми с този модул.

 

Като конкретни стъпки за оптимизация можете да се свържете към административния панел на Prestashop и да изберете Advanced Parameters, после Performance. В категория Smarty, който се използва в разработката на Prestashop templates, активирайте следните опции:

 

Template compilation – Предлагаме ви да ползвате „Recompile templates if the files have been updated“. Най-бързата опция е „Never recompile template files“, но е препоръчително да я използвате само ако сте приключил с промените по уебсайта си.

Cache – Yes. Съветваме ви да тествате и включен, и изключен кеш на Smarty преди да се спрете на правилната за вас опция.

Caching type - File System

Clear cache - Clear cache everytime something has been modified

Smarty

Следващата секция на Prestashop, която е направена специално за оптимизация, се нарича CCC (COMBINE, COMPRESS AND CACHE)и там ще активираме всички опции като изберем Yes.

CCC

Категория Ciphering – на полето Algorithm ще изберем Use Rijndael with mcrypt lib, като mcrypt е инсталиран на всички сървъри на ICN.Bg.

Ciphering

Последната категория, която ще променим е Caching, където първо ще активираме Use cache с Yes, а после и Memcache, който споменахме в началото на статията, с опцията Memcached via PHP::Memcache

Caching

В други случаи е възможно Front-end да е достатъчно бърз, но да изпитвате проблем със скоростта в Back-end, обикновено при добавяне или обработка на съществуващи продукти.

 

Първата стъпка към подобряване на скоростта на Back-end би била да изключите модулите един по един, за да тествате дали забавянето не е причинено от несъвместим модул. Ако това не помогне, следващият тест би бил да активирате показването на грешки в Prestashop, за да проверите дали няма PHP грешки в зареждането на сайтa. Можете да го активирате в администраторския панел на Prestashop, като кликнете на Advanced Parameters, след това изберете Performance и в Debug Mode сложите двете опции на Yes.

Debug

Трябва да ви предупредим, че това ще покаже грешки и на клиентите ви, затова е препоръчително да извършите процедурата в часове с нисък трафик на сайта Ви.

 

Ако ползвате по-стара версия на Prestashop, активацията на грешки се извършва във файла config/defines.inc.php където заменяте на линия 29:

define('_PS_MODE_DEV_',false);

със следния ред

define('_PS_MODE_DEV_',true);

 

Забавянето на Back-end може да бъде причинено също така и от проблеми в сървърите на Prestashop, защото Вашият Back-end пуска до 6 заявки на всяка страница в административния панел към следните адреси:

 

prestashop.com

addons.prestashop.com

api.prestashop.com

translations.prestashop.com

 

В случай, че не сте открили причината за бавно зареждане на Front-end или Back-end, ви съветваме да се свържете с нашите Friendly Geeks, които имат необходимия набор от знание и инструментида открият източника на забавяне.


Коментари (0)
Направи нов коментар
 
 
Три имена:
Имейл:
Коментари:
CAPTCHA верификация 
 
Моля въведете текста, изписан на снимката в текстовото поле по-долу. Това е необходимо, за да се предотвратят автоматизирани регистрации и заявки.